Crònica legislativa de la Comunitat Valenciana. Segon semestre de 2022. “Un semestre amb diverses qüestions de normalització lingüística, ajustos per a esmenar impugnacions reglamentàries i una interessant activitat acadèmica de promoció del valencià” - Marzal Raga, Reyes (Revista de llengua i dret, 2023)
Al segon semestre de 2022 s’ha aprovat una nova divisió comarcal amb efectes cartogràfics, tot i que a hores d’ara encara no hi ha una regulació amb efectes jurídics, la qual cosa evidencia la incapacitat del legislador autonòmic per al desenvolupament de les adients disposicions estatutàries. També es dona compte de la nova regulació legislativa per al funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics, imposada per la prèvia anul·lació judicial del Decret de la seua creació. El requisit lingüístic per a la funció pública docent és novament objecte de comentari, així com l’aplicació del dret a rebre les comunicacions en la llengua escollida per l’interessat. Es manté també l’apartat toponímic, en aquest cas impulsat per la normalització lingüística. Finalment es dona raó del compromís del professorat de dret administratiu de les universitats públiques valencianes per a la promoció de l’ús del valencià a l’ensenyament. In the second half of 2022, a new county division has been approved with cartographic effects, although at this time there is still no regulation with legal effects, which shows the incapacity of the regional legislator for the development of the adients statutory provisions. Account is also given of the new legislative regulation for the operation of the Linguistic Rights Office, imposed by the previous judicial annulment of the Decree of its creation. The language requirement for the public teaching function is again subject to comment, as well as the application of the right to receive communications in the language chosen by the interested party. The toponym section is also maintained, in this case driven by linguistic standardization. Finally, reasons are given for the commitment of the Administrative Law faculty of the Valencian Public Universities to promote the use of Valencian in education. En el segundo semestre de 2022 se ha aprobado una nueva división comarcal con efectos cartográficos, a pesar de que a estas alturas todavía no hay una regulación con efectos jurídicos, lo cual evidencia la incapacidad del legislador autonómico para el desarrollo de las adecuadas disposiciones estatutarias. También se da cuenta de la nueva regulación legislativa para el funcionamiento de la Oficina de Derechos Lingüísticos, impuesta por la previa anulación judicial del Decreto de su creación. El requisito lingüístico para la función pública docente es nuevamente objeto de comentario, así como la aplicación del derecho a recibir las comunicaciones en la lengua escogida por el interesado. Se mantiene también el apartado toponímico, en este caso impulsado por la normalización lingüística. Finalmente se da razón del compromiso del profesorado de derecho administrativo de las universidades públicas valencianas para la promoción del uso del valenciano a la enseñanza.