Crònica legislativa de Catalunya. Segon semestre de 2024. “Un context marcat pel canvi de signe polític al Govern i la creació del Departament de Política Lingüística” - Ridao i Martín, Joan (Revista de llengua i dret, 2025)
En un context marcat pel canvi de signe polític al Govern de la Generalitat, i en absència de novetats legislatives reguladores dels usos, els drets i el règim jurídic del català i de l’aranès, atesa la dissolució del Parlament i el procés de constitució de la nova cambra, la crònica del segon semestre de 2024 recull les disposicions generals relatives als aspectes organitzatius del nou executiu, entre les quals destaca la creació, per primera vegada, d’un Departament de Política Lingüística, així com els habituals actes administratius relatius a l’activitat de foment de la normalització lingüística i els processos selectius i de capacitació del personal. A l’espera del que resolgui el TC sobre el marc legal vigent sobre l’ús de les llengües a l’educació, entre les resolucions judicials més destacades s’inclou una referència a la suspensió cautelar del Decret 91/2024, del règim lingüístic del sistema educatiu no universitari, acordada pel TSJC. Within a context of a change in the political hue of the Catalan Government, and in the absence of any legislative innovations on the uses, rights and legal system governing Catalan and Aranese, given the dissolution of the legislative term and the process of constituting the new one, this report on the second half of 2024 covers general provisions regarding organisational aspects of the new Catalan executive, amongst which is the creation, for the first time, of a Ministry of Language Policy, as well as the habitual administrative actions aimed at fostering language normalisation and personnel recruitment and training processes. In the continuing absence of the Spanish Constitutional Court’s judgement on the current legal framework on language use in education, some of the most important court rulings include the precautionary suspension of Decree 91/2024, on the language system for non-university education, issued by the High Court of Justice of Catalonia. En un contexto marcado por el cambio de signo político en el Gobierno de la Generalitat, y en ausencia de novedades legislativas reguladoras de los usos, los derechos y el régimen jurídico del catalán y del aranés, considerando la disolución del Parlamento y el proceso de constitución de la nueva cámara, la crónica del segundo semestre de 2024 recoge las disposiciones generales relativas a los aspectos organizativos del nuevo ejecutivo, entre las que destaca la creación, por primera vez, de un Departamento de Política Lingüística, así como los habituales actos administrativos relativos a la actividad de fomento de la normalización lingüística y los procesos selectivos y de capacitación del personal. A la espera de lo que resuelva el TC sobre el vigente marco legal sobre el uso de las lenguas en la educación, entre las resoluciones judiciales más destacadas se incluye una referencia a la suspensión cautelar del Decreto 91/2024, de régimen lingüístico del sistema educativo no universitario, acordada por el TSJC.