МОВА ПРОГРАМУВАННЯ PYTHON ЯК ІНСТРУМЕНТ У НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Treitiak, Dmytro (Information technologies and learning tools, 2025)
У статті розглянуто можливості застосування мови програмування Python у науково-педагогічній діяльності. Основна мета дослідження – виявити ефективні способи використання Python для автоматизації освітніх і наукових процесів, аналізу великих даних, розробки інтерактивних навчальних матеріалів. Методи дослідження передбачають аналіз наукової літератури, вивчення закордонного досвіду використання Python у навчальному процесі та наукових дослідженнях, а також емпіричне дослідження впровадження Python у педагогічну діяльність. У дослідженні окреслено основні переваги Python для освітян і дослідників, зокрема: автоматизація обчислювальних процесів та аналізу даних; використання бібліотек для візуалізації та обробки інформації (Matplotlib, Pandas); створення інтерактивних навчальних матеріалів і цифрових інструментів для наукових досліджень (Flask); організація та проведення масових заходів за допомогою Python. Стаття вирізняється своєю інноваційністю, оскільки не має аналогів у вітчизняних наукових дослідженнях та відкриває новий напрям у педагогічній діяльності. Зокрема в ній досліджуються перспективи використання мови програмування Python як інструменту для підвищення ефективності освітнього процесу, акцентовано увагу на її потенціалі для вчителів і викладачів у гуманітарних галузях. У роботі розкриваються можливості Python для інтеграції цифрових технологій у навчання, реалізації інтерактивних методів викладання, що сприяє підвищенню якості освіти та розвитку цифрової компетентності педагогів. У статті описано приклади застосування Python у викладанні, підготовці дослідницьких проєктів і роботі з великими обсягами інформації. Зокрема наведені приклади використання закордонними педагогами Python для полегшення їх професійної діяльності. Результати дослідження підкреслюють актуальність використання Python для підвищення ефективності навчально-наукової діяльності а також демонструють, у яких аспектах використання Python буде найбільш корисними для педагогів і дослідників. Практичне значення даного дослідження полягає в тому, що його матеріали можуть бути використані вчителями, викладачами, студентами ЗВО, аспірантами під час проведення наукової або педагогічної роботи. The article explores the potential applications of the Python programming language in scientific and pedagogical activities. The primary objective of the study is to identify effective approaches to utilizing Python for automating educational and research processes, analyzing large datasets, and developing interactive learning materials. The research methodology includes a literature review, an analysis of international experience regarding the use of Python in education and research, and an empirical examination of Python’s integration into pedagogical practice. The study highlights the key advantages of Python for educators and researchers, including: automation of computational tasks and data analysis; utilization of libraries for data visualization and processing (such as Matplotlib and Pandas); development of interactive educational resources and digital tools for scientific research (e.g., Flask); and facilitation of large-scale educational events using Python. The article is notable for its innovative approach, as it presents a novel direction in Ukrainian pedagogical research. Specifically, it investigates the prospects of employing Python as a tool to enhance the efficiency of the educational process, with a focus on its potential application by teachers and lecturers in the humanities. The paper outlines opportunities for integrating Python into digital teaching practices, implementing interactive instructional methods, thereby improving educational quality and fostering digital competence among educators. The article provides concrete examples of how Python can be applied in teaching, preparing research projects, and managing large volumes of information. It also presents international cases where educators use Python to streamline professional activities. The study’s findings underscore the relevance of Python as a means of enhancing educational and research efficiency and delineate specific areas in which its application is most beneficial for educators and scholars. The practical significance of the study lies in its potential use by teachers, university instructors, students, and postgraduate researchers in the context of academic or pedagogical work.