МОДЕЛЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ У ГАЛУЗІ ЕЛЕКТРОННИХ КОМУНІКАЦІЙ В УМОВАХ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - Kartashova, Liubov; Kviatkovska, Anna; Hurzhii, Anii; Kotenko, Nataliia (Information technologies and learning tools, 2025)
Стаття містить аналітичний огляд сучасних підходів до організації змішаного навчання в контексті проведення практичних і лабораторних робіт у закладах фахової передвищої освіти. У процесі дослідження було максимально використано потенціал комплексного, компетентнісного та системного наукових підходів. Їхнє поєднання дало змогу здійснити всебічний аналіз психолого-педагогічної літератури, зокрема монографій і дисертаційних досліджень, присвячених обраній тематиці. Зазначено, що для успішної інтеграції українських закладів фахової передвищої освіти в європейський освітній простір необхідно вирішити низку проблем, зокрема: розроблення якісних англомовних навчальних програм, підвищення рівня довіри міжнародних партнерів, створення єдиної системи реалізації міжнародних програм, модернізація матеріально-технічної бази та оновлення змісту освітніх програм відповідно до потреб ринку праці. На основі аналізу наукової літератури й узагальнення результатів онлайн-опитування учасників освітнього процесу було розроблено авторську модель професійної підготовки фахівців з електронних комунікацій та радіотехніки в умовах змішаного навчання – що й становило мету дослідження. Авторська модель має чотири взаємопов’язані блоки: цільовий, теоретико-організаційний, процесуальний і експериментально-результативний, що дозволяє комплексно відобразити структуру та логіку освітнього процесу. Результати експерименту засвідчили, що є динаміка змін в контрольній та експериментальних групах «до» та «після» впровадження авторської моделі змішаного навчання, свідчить про ефективність впровадження змішаного навчання. зокрема в проведенні практичних і лабораторних робіт. Новизна дослідження полягає у створенні цілісної моделі, яка сприяє вдосконаленню організації практичної підготовки здобувачів освіти за спеціальністю «Електронні комунікації та радіотехніка». Отримані результати мають важливе значення для розроблення рекомендацій щодо вдосконалення практик змішаного навчання і розробки ефективних стратегій підготовки фахівців з електронних комунікацій. The article contains an analytical review of modern approaches to the organisation of blended learning in the context of practical and laboratory work in prehigher education institutions. The research made maximum use of the potential of comprehensive, competence-based and systematic scientific approaches. Their combination made it possible to conduct a comprehensive analysis of psychological and pedagogical literature, in particular monographs and dissertations devoted to the chosen topic. It is noted that for the successful integration of Ukrainian prehigher education institutions into the European educational space, it is necessary to solve a number of problems, in particular: the development of high-quality English-language training programmes, increasing the level of trust of international partners, modernising the material and technical base, and updating the content of educational programmes in line with the needs of the labour market. Based on an analysis of scientific literature and a summary of the results of an online survey of participants in the educational process, an author's model for the professional training of specialists in electronic communications and radio engineering in a blended learning environment was developed, which was the goal of the study. The author's model includes four interrelated blocks: target, theoretical and organisational, procedural, and experimental and results-oriented, which allows for a comprehensive reflection of the structure and logic of the educational process. The results of the experiment showed that there are dynamics of changes in the control and experimental groups ‘before’ and ‘after’ the implementation of the author's model of blended learning, which proves the effectiveness of blended learning implementation, in particular in conducting practical and laboratory work. The novelty of the research lies in the creation of a comprehensive model that contributes to the improvement of the organisation of practical training for students majoring in ‘Electronic Communications and Radio Engineering.’ The results obtained are important for developing recommendations for improving blended learning practices and developing effective strategies for training specialists in electronic communications.