ТЕХНОЛОГІЯ ВИКОРИСТАННЯ ІМЕРСИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ УЧНІВ - Lytvynova, Svitlana (Information technologies and learning tools, 2025)
У статті досліджується використання імерсивних технологій (ІмТ), зокрема віртуальної (VR) та доповненої реальності (AR), для формування емоційного інтелекту (ЕІ) учнів. Зважаючи на стрімкий розвиток цифрових технологій, інтеграція VR/AR у навчальний процес сприяє підвищенню рівня емоційної залученості, емпатії та комунікаційних навичок учнів. Авторка аналізує основні складові емоційного інтелекту (самоусвідомлення, саморегуляція, мотивація, емпатія, соціальні навички) та можливості їх розвитку за допомогою інтерактивних навчальних середовищ. Застосування VR/AR дозволяє створювати реалістичні навчальні сценарії, які імітують реальні життєві ситуації та допомагають учням розпізнавати й регулювати власні емоції. У дослідженні наголошується, що імерсивні технології можуть використовуватись для моделювання конфліктних ситуацій, тренування емоційного самоконтролю та розвитку навичок соціальної взаємодії. У статті представлено авторську технологію використання імерсивних технологій для формування емоційного інтелекту школярів, що передбачає її поетапну реалізацію: аналіз потреб, розробку контенту, технічну реалізацію, впровадження та оцінювання ефективності. Технологією передбачається розвиток ЕІ через створення інтерактивних навчальних середовищ, що дозволяють учням переживати різні емоційні стани, аналізувати свої реакції та вдосконалювати навички взаємодії. Запропоновано вікову диференціацію навчальних підходів: використання AR-книжок та інтерактивних завдань у початковій школі, AR-сценаріїв соціальної взаємодії в гімназії та VR-кейсів для розвитку емоційної стійкості та лідерських навичок у ліцеї. Результати цього дослідження підкреслюють, що імерсивні технології можуть бути потужним інструментом для розвитку емоційного інтелекту в умовах сучасної освіти завдяки створенню інтерактивних навчальних середовищ, що дозволяють учням переживати різні емоційні стани, аналізувати свої реакції та вдосконалювати навички взаємодії. Використання імерсивних технологій  може сприяти підвищенню рівня емоційної грамотності учнів, розвитку емпатії, саморефлексії та комунікативних навичок. The article explores the use of immersive technologies (ImT), particularly virtual (VR) and augmented reality (AR), for developing students’ emotional intelligence. Given the rapid advancement of digital technologies, integrating VR/AR into the educational process enhances students’ emotional engagement, empathy, and communication skills. The author analyzes the key components of emotional intelligence (self-awareness, self-regulation, motivation, empathy, social skills) and the possibilities for their development through interactive learning environments. The application of VR/AR enables the creation of realistic educational scenarios that simulate real-life situations and help students recognize and regulate their emotions. The study highlights that immersive technologies can be used to model conflict situations, train emotional self-control, and develop social interaction skills. The article presents an original technology for using immersive technologies to develop students' emotional intelligence, which includes a step-by-step implementation process: needs analysis, content development, technical implementation, integration, and effectiveness evaluation. The technology envisages the development of emotional intelligence through the creation of interactive learning environments that allow students to experience various emotional states, analyze their reactions, and improve interaction skills. A differentiated approach based on students' age is proposed: AR books and interactive tasks for primary school, AR social interaction scenarios for middle school, and VR case studies for emotional resilience and leadership skills in high school. The results of the study highlight that immersive technologies can serve as a powerful tool for developing emotional intelligence in modern education by creating an interactive learning environment that allows students to experience different emotional states, analyze their reactions, and improve interaction skills. The use of immersive technologies can increase students' emotional literacy, foster empathy, encourage self-reflection, and improve communication skills.