Az operatív technológia kiberbiztonsága kritikus infrastruktúrákban - Hunorfi, Péter; Farkas, Tibor (Belügyi Szemle, 2025)
Aim: The aim of this study is to present the relationship between critical infrastructures and operational technology (OT) and to explore the cybersecurity challenges arising from the integration of IT and OT systems. The central research question is: What are the main vulnerabilities that emerge in critical infrastructures due to the interconnection of OT and IT systems, and what defense strategies can mitigate these risks? Methodology: The research adopts an interdisciplinary approach that combines theoretical-logical analysis, literature review, case study analysis, and the examination of practical examples. The following hypotheses were investigated: H1: The convergence of IT and OT systems results in an increased attack surface, as OT systems become vulnerable through IT networks. H2: The security mechanisms applied in critical infrastructures do not always meet the specific security requirements of OT, increasing system vulnerabilities. H3: Proper segmentation strategies and the establishment of controlled communication channels between IT and OT networks can reduce the risk of cyberattacks. The research also includes comparative analyses examining security measures applied in industrial and critical infrastructure settings. To gain a deeper understanding of the cybersecurity challenges of OT systems, industry reports and case studies were also analysed. Findings: The protection of operational technology systems in critical infrastructures is crucial for maintaining social and economic stability. The digitalization of OT systems and their increasing integration with IT systems create new cybersecurity challenges that require a complex and multi-layered approach to address. The study highlights that proper segmentation and secure interconnection of IT and OT systems are key to effectively managing cyber threats. Value: This research provides a comprehensive overview of the cybersecurity challenges associated with operational technology, with a particular focus on critical infrastructures. It offers valuable guidance for developing defense strategies from both scientific and practical perspectives, supporting the secure integration of IT and OT systems. Cél: A tanulmány célja, hogy bemutassa a kritikus infrastruktúrák és az operatív technológia (OT) kapcsolatát, valamint feltárja az IT-és OT-rendszerek integrációjából adódó kiberbiztonsági kihívásokat. A kutatás központi kérdése: Melyek a legfőbb sebezhetőségek, amelyek az OT- és IT-rendszerek összekapcsolása révén merülnek fel a kritikus infrastruktúrákban, és milyen védelmi stratégiák csökkenthetik ezek kockázatait? Módszertan: A kutatás interdiszciplináris megközelítést alkalmaz, amely ötvözi az elméleti-logikai vizsgálatokat, szakirodalmi áttekintést, esettanulmányok elemzését és gyakorlati példák feldolgozását. A kutatás során a következő hipotéziseket vizsgáltuk. H1: Az IT- és OT-rendszerek konvergenciája fokozott támadási felületet eredményez, mivel az IT-hálózatokon keresztül az OT-rendszerek is sérülékennyé válhatnak. H2: A kritikus infrastruktúrákban alkalmazott védelmi mechanizmusok nem minden esetben felelnek meg az OT sajátos biztonsági követelményeinek, ami növeli a rendszerek sérülékenységét. H3: A megfelelő szegmentációs stratégiák, valamint az IT- és OT-hálózatok közötti ellenőrzött kommunikációs csatornák kialakítása csökkentheti a kibertámadások kockázatát. A kutatás összehasonlító elemzéseket is tartalmaz, amely során az ipari és kritikus infrastruktúrákban alkalmazott védelmi intézkedéseket vizsgáljuk. Az OT-rendszerek kiberbiztonsági kihívásainak jobb megértése érdekében iparági jelentések és esettanulmányok elemzése is történt. Megállapítások: A kritikus infrastruktúrák operatív technológiai rendszereinek védelme kiemelten fontos a társadalmi és gazdasági stabilitás fenntartásának érdekében. Az OT-rendszerek digitalizációja és az IT-rendszerekkel való egyre szorosabb integrációja új kiberbiztonsági kihívásokat teremt, amelyek kezelése komplex és többszintű megközelítést igényel. A tanulmány rávilágít arra, hogy az IT- és OT-rendszerek megfelelő szegmentációja és biztonságos összekapcsolása kulcsfontosságú a kiberfenyegetések hatékony kezeléséhez. Érték: A kutatás átfogó képet nyújt az operatív technológia kiberbiztonsági kihívásairól, különös tekintettel a kritikus infrastruktúrákra. Tudományos és gyakorlati szempontból egyaránt hasznos útmutatást kínál a védekezési stratégiák fejlesztéséhez, segítve ezzel az IT- és OT-rendszerek biztonságos integrációját.