СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ НАВЧАННЯ ІНФОРМАТИКИ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ УКРАЇНІ - Morze, Nataliia; Nanaieva, Tetiana; Pasichnyk, Oksana (Information technologies and learning tools, 2022)
Ринок праці змінюється під впливом розвитку та використання в усіх галузях цифрових технологій, всюду відбувається цифрова трансформація, зокрема і в освіті. У сучасному цифровому суспільстві особлива увага приділяється формуванню інформаційно-цифрової компетентності не лише вчителів та учнів, а й громадян, яке розпочинається в початковій та середній школі. Це суттєво впливає на роль і зміст предмета “Інформатика” не лише в Україні, а й в багатьох країнах світу. Відповідно до концепції НУШ та нових Державних освітніх стандартів ця компетентність належить до базової і має особливе значення. Предмет “Інформатика” має за основну мету забезпечення високого рівня інформаційно-цифрової компетентності учнів. У статті подано результати аналізу проведеного в межах проєкту “Оновлена інформатика - ІТ Студії”, що реалізується за ініціативи Міністерства цифрової трансформації спільно з МОН України та програмою EU4Digital U, опитування. Респондентами стали 250 учителів інформатики, представників ІТ-підприємств та викладачів університетів. Для модернізації змісту навчання інформатики, створення відповідних цифрових ресурсів, розробки інноваційних педагогічних технологій навчання учнів, зокрема в умовах війни, при впровадженні дистанційної та змішаної форма навчання необхідно дізнатися очікування від суспільства, ринку праці та освітян. Результати проведеного дослідження дозволили оновити основі змістові лінії навчання інформатики та виділити сучасні модулі навчання учнів початкової, середньої та профільної школи та побудувати сучасну модель навчання учнів. У межах проєкту обрано експериментальні навчальні заклади, у яких відбувається навчання за новим змістом предмету “Інформатика” та розробляються цифрові освітні ресурси для учнів, проводиться їх апробація, що є наступним кроком поданого дослідження.