ВИКОРИСТАННЯ ДОДАТКУ ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ BLIPPAR У ПРОЦЕСІ КОМБІНОВАНОГО НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Poyasok, Tamara B; Bespartochna, Olena I; Chencheva, Olha О; Chenchevoi, Volodymyr V (Information technologies and learning tools, 2022)
У статті доведено актуальність проблеми використання технології доповненої реальності під час комбінованого навчання студентів технічних спеціальностей, зумовлену необхідністю набуття ними практичних навичок роботи з обладнанням, розуміння фізичних процесів та конструкції елементів складних технологічних систем. Визначено, що технології доповненої реальності сприяють повноцінному забезпеченню студентів можливістю дистанційно опановувати фахові компетентності, необхідні для розрахунку, проєктування та використання технологічного обладнання без його реальної наявності. Обґрунтовано доцільність впровадження для технічних спеціальностей комбінованого навчання з використанням елементів доповненої реальності. Розглянуто переваги використання технологій доповненої реальності при вивченні технічних дисциплін; запропоновано способи її застосування під час комбінованого навчання студентів технічних спеціальностей в аспекті набуття здобувачами освіти фахових компетентностей; наведені практичні результати застосування запропонованих технологій доповненої реальності. Висвітлені особливості використання в межах комбінованого навчання методичного забезпечення із застосуванням технологій доповненої реальності при викладанні технічних дисциплін та практикумів при опануванні магістерських та бакалаврських освітніх програм. Описано можливості й особливості організації навчання студентів із застосуванням методичного забезпечення з використанням технологій доповненої реальності BlippAR на прикладі досвіду використання в навчальному процесі Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського під час карантину. За результатами експериментального дослідження здійснена оцінка ефективності та доцільності застосування такого типу технологій при комбінованому навчанні студентів технічних спеціальностей, завдяки чому підтверджено, що використання технології доповненої під час професійної підготовки майбутніх фахівців технічного профілю при такій формі навчання сприяє підвищенню успішності здобувачів вищої освіти.