Способи маскування військових об’єктів від виявлення системами штучного інтелекту - Цибуля, Сергій; Волокита, Артем (Sučasnì ìnformacìjnì tehnologìï u sferì bezpeki ta oboroni, 2023)
У роботі розглянуті наявні підходи впливу на роботу алгоритмів штучного інтелекту, зокрема машинного навчання, що застосовуються в системах комп’ютерного зору для виявлення, класифікації та ідентифікації об’єктів. На даний час найпопулярнішою та найперспективнішою технологією розпізнавання образів є штучні нейронні мережі. Комп’ютерний зір застосовується у військовій справі для виявлення візуальних об’єктів певних класів: людей, озброєння та військової техніки, військових об’єктів тощо. Вхідними даними для аналізу можуть бути: фотографії, відеокадри чи відео потік реального часу, що отримані з космічних, повітряних або наземних засобів розвідки. Для боротьби з системами автоматичного виявлення об’єктів можливо застосовувати підходи, що здатні впливати на моделі машинного навчання, які використовуються у цих системах. Атака на моделі машинного навчання – це спеціальні дії щодо впливу на її елементи з метою досягти бажаної поведінки системи або перешкодити її коректній роботі. За результатами аналізу досліджень різних авторів визначено, що майже кожен алгоритм машинного навчання має певні вразливості. Під час виконання завдань інженерної підтримки військ щодо маскування військових об’єктів, найбільш доступними способами впливу на системи комп’ютерного зору, для введення їх в оману, є зміна фізичних властивостей об’єкта, що маскується, шляхом нанесення на його поверхню спеціальних покриттів і матеріалів. У якості покриттів можливо використовувати згенеровані змагальні патч-зображення, шляхом накладання або наклеювання їх на об’єкт та які здатні вносити завади в роботу алгоритмів засобу розвідки, прицілювання або наведення. Це особливо важливо в перспективі створення автономних систем зброї, які здатні виявляти, ідентифікувати цілі та самостійно приймати рішення на їх ураження.