Специфіка діяльності публічних бібліотек України за умов російсько-української війни - Горбань, Юрій; Прокопенко, Людмила; Каракоз, Олена (Український інформаційний простір, 2025)
Повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну 24 лютого 2022 року докорінно змінило всі сфери суспільного життя, створивши безпрецедентні виклики для інформаційно- комунікаційної інфраструктури країни. Публічні бібліотеки як важливі соціокультурні інституції та осередки доступу до інформації опинилися на передовій інформаційного фронту та були змушені оперативно трансформувати свою діяльність для задоволення нагальних потреб населення в умовах війни. Необхідність аналізу та систематизації нових практик інформаційно-комунікаційної діяльності бібліотек для вироблення стратегій подальшого розвитку визначає актуальність дослідження. Метою статті є осмислення трансформації інформаційно-комунікаційної діяльності публічних бібліотек України в умовах повномасштабної російсько-української війни, виявлення ключових напрямів адаптації, інноваційних практик і проблемних аспектів. Методологічну основу дослідження становлять методи аналізу й синтезу, системний підхід, і соціальних мереж бібліотек, аналіз звітних документів і публікацій професійної спільноти. Встановлено, що інформаційно-комунікаційна діяльність публічних бібліотек зазнала суттєвої трансформації. Пріоритетними стали такі напрями: інформування населення з питань безпеки, евакуації, отримання допомоги; протидія дезінформації та фейкам; забезпечення психологічної підтримки і створення безпечного простору (фізичного й віртуального); розвиток дистанційних послуг для вимушено переміщених осіб і мешканців тимчасово окупованих територій; документування воєнних злочинів і збереження національної пам’яті; комунікація з міжнародною спільнотою. Виявлено впровадження інноваційних форм роботи (центри цифрової освіти, мобільні пункти допомоги, розширення онлайн-сервісів) та активізацію співпраці з органами влади, громадськими організаціями, волонтерами. Водночас осмислено низку проблем: безпекові ризики, руйнування інфраструктури, кадрові втрати, психологічне вигорання співробітників, нерівномірність ресурсного забезпечення. Публічні бібліотеки України продемонстрували високий рівень адаптивності та стійкості, перетворившись на багатофункціональні центри підтримки громад в умовах війни. Їхня інформаційно-комунікаційна діяльність набула виразної соціальної спрямованості, поєднуючи традиційні функції з новими ролями – інформаційних фільтрів, осередків психологічної допомоги, центрів гуртування громад і документування історії. Подальші дослідження мають бути спрямовані на оцінювання ефективності впроваджених інновацій, розроблення моделей сталої діяльності бібліотек в умовах тривалих криз і повоєнної відбудови.