Новий погляд на розвиток інформаційної сфери України - Швайка, Любов Андріївна (Tehnologìâ ì tehnìka drukarstva (Online), 2017)
Наведено рецензію на монографію Я. В. Котляревський, О. В. Мельников, А. М. Штангрет, Е. П. Семенюк, В. І. Воробйов. Концептуальні засади сталого розвитку інформаційної сфери України, призначену для науковців і фахівців інформаційної сфери, студентів ВНЗ і тим, хто цікавиться інформаційною та економічною політикою України. Інформація і знання в умовах формування інноваційних процесів стають основою нинішнього соціально-економічного розвитку. У сучасній економічній науці багато уваги приділяється цій проблемі — розробляються і апробуються нові теорії, формуються нові підходи, створюються нові концепції та моделі постіндустріального розвитку суспільства. В основі цих розробок лежить інформаційно-знаннєвий підхід. Вагомим внеском у забезпечення сталого розвитку національної економіки та її складової — інформаційної сфери є монографія «Концептуальні засади сталого розвитку інформаційної сфери України». Автори характеризують інформаційну сферу як економічну систему і пропонують власну модель, що описує її функціонування. Підсистемами запропонованої моделі виступають: авторське середовище, інформаційно-аналітична діяльність, інформаційні послуги, поширення (передавання) інформаційної продукції та її споживання. Кожне справжнє наукове дослідження містить новий погляд на досліджувану проблему, елементи новизни, характеризується певною практичною цінністю. Автори рецензованої книги вперше охарактеризували інформаційну сферу як сукупність взаємопов’язаних процесів зі створення, розмноження (тиражування), поширення (продажу) і споживання інформаційних ресурсів; зробили спробу сформувати концепцію забезпечення її сталого розвитку; визначити систему індикаторів функціонування інформаційної сфери.