Моделювання впливу технологічних чинників цифрового лакування на якість друкованих відбитків - Палюх, Олександр Олександрович; Сушко, Денис Ростиславович (Tehnologìâ ì tehnìka drukarstva (Online), 2024)
Об’єктом дослідження є процес цифрового лакування друкованих відбитків із використанням УФ-затверджуваних лаків. Основне припущення дослідження полягає в тому, що глянцеві, колірні та зносостійкі властивості лакованого шару значною мірою залежать від таких технологічних параметрів, як товщина лаку, швидкість сушіння та режим нанесення. Для виявлення функціональних залежностей між цими параметрами та якісними характеристиками відбитків побудовано багатофакторну регресійну модель. Достовірність результатів моделювання підтверджено експериментальними вимірюваннями глянцю, стабільності кольору (∆E) та зносостійкості лакованих друкованих зразків. Встановлено, що зі зростанням товщини лаку та інтенсивності сушіння глянець зростає, зменшується колірна варіабельність (∆E) та підвищується стійкість до стирання, особливо в умовах вибіркового нанесення. Для валідації моделі застосовано коефіцієнт детермінації R² (0.89, 0.82 і 0.85 відповідно для глянцю, ∆E та зносостійкості), F-тест, p-value та показник RMSE. На основі моделі виконано оптимізаційний приклад із визначенням такого режиму лакування, за якого досягається максимальний глянець при обмеженні ∆E < 24. Результати можуть бути використані для налаштування режимів цифрового лакування з метою досягнення високої якості друку та стабільності відбитків.