Olaibarko aldaeraren inguruan (Lehen erdia: iparraldeko herriak) - Artola, Koldo (Fontes linguae vasconum, 2019)
LABURPENA Olaibarko hau Louis-Lucien Bonaparte euskalariak Iruñe ondo-ondoko Atarrabia herria hegoaldeko mugatzat harturik, Ezkaba menditik iparralderanzko Ezkabarte, Olaibar eta Odieta izeneko ibarrak besarkatuz osatu zuen. Aldaera honekin, Erroibar, Auritz, Artzibar eta Eguesibar deiturikoekin batera, printzeak cispamplonés deitu zuen azpieuskalkia marraztu zuen, hau guztia Hegoaldeko goi-nafarrera deitu ere egin zuen euskalkiaren barruan. Saio honetara aldaera honen iparraldeari dagozkion zenbait herritan duela hogeita hamar urte inguru bildu genituen grabazioetatik ateratako hainbat testu ekarri dugu. RESUMEN Esta de Olaibar fue así denominada por el príncipe Louis-Lucien Bonaparte cuando definió su clasificación dialectal del euskara. Fijó el punto más meridional de la variedad en el pueblo de Villava, junto a Pamplona, extendiéndola al norte del monte Ezkaba y abarcando los valles de Ezkabarte, Olaibar y Odieta. Con esta variedad, la quinta, sumada a las de Erro, Burguete, Arce y Egüés, completó lo que él denominó subdialecto cispamplonés, dentro del dialecto alto navarro meridional. A este ensayo traemos ahora textos recogidos en la parte más septentrional de la variedad, hace ahora unos treinta años. ABSTRACT The Olaibar variety was given its name by Prince Louis-Lucien Bonaparte when he made his dialectal classification of the Basque language. He located the southernmost point of the variety in the town of Villava, near Pamplona, from which it spreads north of Mount Ezkaba, encompassing the valleys of Ezkabarte, Olaibar and Odieta. This variety, the fifth, completed, along with the Erro, Burguete, Arce and Egüés varieties, what he called the cispamplonés subdialect of the southern upper Navarrese dialect. This article offers texts collected from the northernmost part of the area some thirty years ago.