СУЧАСНІ МОДЕЛІ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЙ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ КОМЕРЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - Солос, М. М. (Ekonomichnyĭ visnyk NTUU "KPI", 2025)
У статті досліджено сучасні моделі реалізації стратегій цифрової трансформації бізнес-процесів комерційних підприємств України. Акцент зроблено на використанні новітніх цифрових технологій, таких як хмарні обчислення, роботизація бізнес-процесів (RPA), Інтернет речей (IoT), аналітика даних та CRM-системи. Проаналізовано вплив цих технологій на внутрішню організацію бізнесу, оптимізацію процесів, зменшення операційних витрат, прискорення прийняття управлінських рішень та підвищення задоволеності клієнтів. Запропоновано комплексні моделі впровадження цифрових стратегій, які враховують специфіку діяльності українських підприємств та сучасні виклики бізнес-середовища. Визначено ключові етапи реалізації трансформації. Особливу увагу приділено автоматизації рутинних операцій, інтеграції цифрових платформ у єдину інформаційну екосистему, аналізу великих обсягів даних для прийняття стратегічних рішень та створенню персоналізованих пропозицій для клієнтів. У статті підкреслено важливість синергетичного використання цифрових технологій, яке дозволяє створити стійку екосистему, здатну швидко реагувати на зміни, оптимізувати витрати та забезпечувати високий рівень продуктивності.