Формування алгоритмічного мислення студентів ІТ-спеціальностей - Вітковська, І.; Крамар, Ю. (Adaptivni sistemi avtomatičnogo upravlinnâ (Online), 2025)
У статті розглянуто підходи до викладання дисципліни «Алгоритми та структури даних» (АСД) у вищих навчальних закладах. Автори акцентують увагу на необхідності оновлення методик викладання з урахуванням розвитку інформаційних технологій і змін у запитах ринку праці. Особливу увагу приділено практикоорієнтованому навчанню, інтеграції проєктного підходу, а також впровадженню елементів гейміфікації та візуалізації алгоритмів у навчальний процес. Окремо висвітлюються переваги використання інтерактивних середовищ програмування (наприклад, Python, JavaScript, Java) та онлайн-платформ (Codeforces, LeetCode, GitHub) для розвитку аналітичного мислення студентів. Зазначається важливість міждисциплінарної інтеграції та поступового ускладнення матеріалу, що забезпечує глибше розуміння теми та підвищує мотивацію до навчання. Автори роблять висновок, що адаптивне, гнучке та студент-орієнтоване викладання АСД є ключем до підготовки конкурентоспроможного фахівця у сфері ІТ. Бібл. 17, табл. 6