СТАНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ МАТЕРИНСТВА Й ДИТИНСТВА НА ХАРКІВЩИНІ НА ПОЧАТКУ ХХ СТ - Ніколаєнко, О. О. (History pages, 2021)
В статті розглядається роль громадських активістів і лікарів у подоланні високої  дитячої смертності – однієї з гострих суспільних проблем Російської імперії на початку ХХ ст. Показано діяльність філіалів «Союзу боротьби з дитячою смертністю», які створювалиcь у великих містах. Яскравим прикладом охорони материнства та дитинства на Харківщині стала заснована при «Союзі» організація «Крапля молока», що надавала стерилізоване молоко немовлятам, вживала заходи з догляду за здоров’ям дитини, ввела систему регулярних консультацій і проводила активну агітаційну роботу. Після утвердження влади більшовиків в Україні у 1920-х рр. було створено систему охорони материнства й дитинства, яка ґрунтувалася на державній підтримці ініціатив педіатрів і громадськості, що були в основі діяльності «Краплі молока» й виявились ефективними на початку ХХ ст.