ЗБАЛАНСОВАНИЙ РОЗВИТОК СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ЯК МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ - Лазарєва, О. В.; Кузнєцова, М. Д. (Ekonomichnyĭ visnyk NTUU "KPI", 2022)
Статтю присвячено розгляду умов формування збалансованого сільськогосподарського землекористування крізь призму впровадження дієвих механізмів управління земельними ресурсами. Теоретико-методологічною основою проведеного дослідження є фундаментальні положення економіки землекористування, загальнотеоретичні положення збалансованого розвитку сільськогосподарських земель. Для вирішення поставлених у роботі завдань використовувалися такі методи: абстрактно-логічний, аналізу і синтезу, аналогії та узагальнення. Розкрито сутність поняття «земельно-майновий комплекс». Акцентовано увагу на тому, що більшість проблем, які виникають у процесі організації збалансованого розвитку сільськогосподарського землекористування, визначаються недосконалістю еколого-економічних відносин у землекористуванні, а також ігноруванням екосистемних підходів до використання земельних ресурсів. Наголошено, що перехід до збалансованого сільськогосподарського землекористування забезпечить ефективне сільськогосподарське виробництво з одночасним урахуванням дії соціального, екологічного та економічного аспектів.