ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ ПОВОЄННОГО ПРИСКОРЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Богуш, Л.Г. (Ekonomichnyĭ visnyk NTUU "KPI", 2023)
В статті виявлені проблеми, обґрунтовані перспективи повоєнного прискорення соціально-економічного розвитку України з урахуванням магістральних критеріїв підвищення його збалансованості та резильєнтності задля максимізації ефектів підвищення рівня і якості життєдіяльності населення як основних результатів і стимулів конкурентоспроможності національної економіки, пересічних територіальних громад, виробників і працівників. Досліджені підходи до підвищення резильєнтності вітчизняної економіки, соціуму загалом із використанням: переваг економіко-географічного положення, геополітичного становища України; збережених параметрів конкурентоспроможності та інноваційного потенціалу робочої сили, а також суспільних інституцій з їх відтворення; виробничого потенціалу ланок регіональної спеціалізації (промислових, агропереробних, соціокультурних), у т. ч. в формуванні, активізації транскордонних систем господарювання, логістики і транзитів.