СТАНДАРТИЗАЦІЯ ТА СЕРТИФІКАЦІЯ ЯК БАЗИС УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ І ПРИБУТКОМ ПІДПРИЄМСТВ - Хацер, М. В.; Гудима, О. В. (Ekonomichnyĭ visnyk NTUU "KPI", 2025)
Стаття присвячена формуванню нових наукових рішень щодо дослідження взаємозв’язку стандартизації та сертифікації з управлінням якістю, конкурентоспроможністю та прибутком на підприємстві в умовах постіндустріальної трансформації, як суб’єктів підприємницької діяльності, так і ринків товарів і ресурсів (галузевих ринків). Проведене порівняння факторів, що визначають платоспроможний попит споживачів, які були поділені за рівнем доходу, показало, що тільки якість виступає фактором, який впливає на платоспроможний попит для всіх виділених груп споживачів. На основі побудови піраміди якості було доведено, що стандартизація та сертифікація виступає основою для управління якістю на підприємстві. Спираючись на літературний аналіз було надано визначення термінам «стандартизація» та «сертифікація». Окремо було визначено зв’язок між стандартизацією та сертифікацією, управлінням якістю, управлінням конкурентоспроможністю та управлінням прибутку на українському підприємстві.