Euskara Eremu Zientifikoan: Giza eta gizarte zientziei buruzko aldizkarietako laburpenen azterketa kuantitatiboa (2010-2019) - Boillos, Mari Mar; Bereziartua Etxeberria, Garbiñe (Fontes linguae vasconum, 2020)
RESUMEN A raíz de las acciones que se tomaron para poner en marcha la normalización del euskera en la década de los 80, el euskera ha ido haciéndose un hueco en el ámbito académico y, con ello, en las publicaciones científicas. El objetivo de este trabajo es conocer qué presencia tiene el euskera en las revistas científicas en las que se publica (también) en euskera. Dicho estudio se ha acotado a un corpus: 31 revistas de ciencias sociales y humanidades que se publican en la Comunidad Autónoma Vasca y la Comunidad Foral de Navarra entre los años 2010 y 2019. Se ha medido la presencia del euskera en los artículos de dichas revistas, así como en los abstract de dichos artículos. Los resultados muestran que la presencia del euskera es aún escasa y que no hay una apuesta en favor del euskera en las revistas de alto impacto. LABURPENA 80ko hamarkadan euskara normalizatzeko martxan jarri ziren ekimenen ondorioz, euskara bere tokia hartzen joan da eremu akademikoan eta, horrekin lotuta, argitalpen zientifikoetan. Lan honen helburua euskaraz (ere) ekoizten duten aldizkari zientifikoetan euskarak zer presentzia daukan jakitea da. Azterketa corpus batera mugatu da: 2010-2019. urteen artean eaen eta nfkn argitaratu diren giza nahiz gizarte zientzietako 31 aldizkari. Aldizkari horietan euskarak izan duen presentzia neurtu da, bai artikuluetan eta bai artikulu horien abstractetan. Emaitzek erakusten dutenez, euskararen presentzia oraindik eskasa da eta ez dago euskararen aldeko apusturik inpaktu handieneko aldizkarietan. ABSTRACT As a result of the actions established for the normalization of the Basque language in the 1980s, Basque has carved a niche in the academic sphere and, thus, in scientific publications. The purpose of this paper is to find out the presence of the Basque language in the scientific journals in which it is published (also) in Basque. This study has been limited to a corpus: 31 Social Sciences and Humanities journals published in the Basque Autonomous Community and Foral Community of Navarre between 2010 and 2019. The presence of the Basque language has been measured in the papers of these journals, as well as in the abstracts of those papers. The results show that the presence of Basque is still scarce and that there is no firm commitment to Basque in high impact journals.