ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ - Пілько, А. Д.; Хоробчук, О. І.; Дедерчук, О. М. (Ekonomichnyĭ visnyk NTUU "KPI", 2022)
Стаття присвячена висвітленню результатів проведеного аналізу існуючих підходів до вирішення задачі формування експортного потенціалу регіону. Для досягнення поставленої мети застосовано такі методи наукового пізнання як логічне узагальнення, системний аналіз, системно-структурний та порівняльний аналіз, які дозволили отримати відповідні результати. Проведені систематизація та уточнення змісту поняття «експортний потенціал регіону» дозволили ідентифікувати та структурувати множину ключових чинників, передумов та особливостей їх впливу на показники експортної діяльності регіону. Сформовано ключові положення, відповідно до яких доцільно проводити вивчення експортного потенціалу регіону в сучасних умовах. Виокремлено ключові принципи, які визначають особливості та напрями формування експортного потенціалу регіону. Доведено, що експортний потенціал регіону необхідно оцінювати виходячи з попередньо визначеної та кількісно оціненої його експортної бази, оцінки експортних можливостей регіону, а також динаміки показників місткості та потенціалу іноземних ринків. Для оцінки масштабів участі окремо взятого регіону в міжнародній торгівлі запропоновано використання переліку показників, який сформовано на основі наявної статистичної бази на регіональному рівні, що підтверджує практичну цінність отриманих результатів.