Вплив війни росії проти України на геополітичні та глобальні зміни в світі: соціополітичний дискурс - Шевель, Інна Петрівна (Mìžnarodnì vìdnosini: teoretiko-praktičnì aspekti (Online), 2024)
У дослідженні розглядаються різноманітні сторони впливу війни росії проти України, включаючи економічні, політичні та соціокультурні аспекти, геополітичні та глобальні наслідки конфлікту, зміни у структурі міжнародних відносин, розподілі влади та впливі на світовий порядок. Значна увага приділяється аналізу соціополітичного дискурсу, що формується внаслідок війни, включаючи реакцію громадськості, медіа та політичних лідерів. Війна призвела до суттєвих геополітичних змін. Світова політична карта перетворилася через перерозподіл влади та визначення нових стратегічних інтересів для країн-учасниць конфлікту. Воєнні дії спричинили напруження в міжнародних відносинах, зміни у економічних партнерствах і руйнування деяких міжнародних угод, глобально вплинули на формування громадської думки, медійні наративи та політичні розмови, різноманітні погляди і реакції, які визначають публічний дискурс у різних країнах. Мета дослідження – надати об’єктивне уявлення про трансформації у світовому порядку та сприяти розумінню ключових викликів, що стоять перед міжнародним співтовариством у результаті цієї геополітичної і глобальної кризи. Методологія дослідження базується на зіставленні аналітичних матеріалів, емпіричних досліджень, включаючи наукові статті, звіти міжнародних організацій і публікації українських та зарубіжних джерел. Для досягнення цієї мети використовуються наступні методи: аналіз документів, опитування та інтерв’ю, контент-аналіз медіаматеріалів, економічний аналіз, структурний аналіз міжнародних відносин. Ці методи дозволяють отримати комплексне розуміння впливу війни росії проти України на світову сцену і соціальний контекст, а також висвітлити реакцію громадськості та політичних інститутів на цей процес. Висновок полягає в тому, що війна росії проти України має значущий вплив на геополітичну карту світу та глобальні відносини. Вона створює нові виклики для міжнародної співпраці та визначає перспективи міжнародного порядку. Зокрема, соціополітичний дискурс, сформований цією війною, визначає обговорення та рішення, які впливають на суспільство і політику в цілому. Результати дослідження можуть слугувати основою для подальших аналізів та прийняття стратегічних рішень у сфері міжнародних відносин і конфліктів, а також вони дають глибоке уявлення про вплив конфлікту на світову політичну карту та соціокультурний ландшафт.