Спірні політичні питання у військовій допомозі Україні і вгамування «снарядного голоду та систем захисту» в 2023–2024 рр - Шевель, Інна; Лисенко, Тарас (Mìžnarodnì vìdnosini: teoretiko-praktičnì aspekti (Online), 2024)
У статті розглядаються різні політичні позиції стосовно надання військової допомоги Україні в період 2023–2024 рр. війни росії проти України, що пов’язано зі збереженням населення, постійними геополітичними змінами, політичними та економічними аспектами сучасного й майбутнього життя України та Європи. Мета дослідження – здійснити аналіз спірних політичних позицій щодо надання Україні військової допомоги в контексті подолання «снарядного голоду» та забезпечення систем захисту протягом 2023–2024 рр., значення військової підтримки для України, збереження миру в світі та сприяння вирішенню сучасних викликів і труднощів, які постають перед світовою спільнотою і можуть призвести до глобальної невідворотної ситуації. Дослідження зорієнтоване на виявлення ключових політичних бар’єрів та пропонування можливих рішень для їх подолання, що покликане сприяти підвищенню ефективності міжнародної військової підтримки України. Методологія дослідження (методи аналізу, синтезу, порівняння, спостереження, опитування, контент-аналізу медіаплатформ та ін.) спрямована на висвітлення аналітичних, емпіричних, інформаційних, політичних та дипломатичних матеріалів в аналітиці українських та зарубіжних джерел, роботи міжнародних організацій та країн-лідерів, що сприяє комплексному розкриттю теми статті. Висновки дослідження вказують на те, що координація міжнародних зусиль є ключовим фактором у забезпеченні ефективної військової підтримки України. Спільні дії країн ЄС і США мають вирішальне значення для стабілізації ситуації та зміцнення обороноздатності України. Водночас виявлено структурні проблеми в системі колективної безпеки та довіри між країнами-союзниками, розбіжності стосовно обсягів та умов надання військової допомоги (постачання снарядів і систем захисту), занепокоєння населення західних країн щодо потенційної ескалації конфлікту, виснаження власних ресурсів і негативних наслідків для національних економік та ін.