ЕВОЛЮЦІЯ ХУДОЖНЬОГО СТИЛЮ ПЛАКАТІВ КОМЕРЦІЙНОЇ РЕКЛАМИ В КОНТЕКСТІ ІСТОРІЇ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ - Удріс, Ірина Миколаївна; Удріс-Бородавко, Наталя Сергіївна (Vìsnik. Mistectvoznavstvo (Kiïvsʹkij nacìonalʹnij unìversitet kulʹturi ì mistectv), 2020)
Мета статті – осмислити синтез та формулювання системно виважених специфічних художніх ознак рекламного плакату на кожному етапі стильової еволюції задля ефективної практики сучасних графічних дизайнерів у створенні різноманітних рекламних образів методом стилізації. Методологія дослідження полягає у використанні системного мистецтвознавчого, стилістичного, порівняльного художнього аналізу рекламної продукції 1870–2010-х рр. для з’ясування еволюції художніх стилів плакатів комерційної реклами. Наукова новизна дослідження полягає в проведенні комплексного аналізу рекламних плакатів означеного періоду з метою з’ясування розвитку їхньої візуальної мови як системи художньо-образних засобів, а також стислих формулювань для сучасних графічних дизайнерів з метою здійснення стилізації рекламної графіки відповідно до кожного художнього стилю. У статті сформульовані типові ознаки рекламних плакатів на кожному історичному етапі за такими складниками проекту графічного дизайну: композиція, принцип стилізації зображення, колорит, типографія, ефекти застосування технічних можливостей на кожному новому етапі. Наведено приклади сучасної стилізації в рекламних постерах відповідно до стилів попередніх епох. Висновки. У загальному культурно-історичному контексті доби рекламний плакат представляє найтиповіші ознаки художнього стилю кожного історичного періоду. Вивчення цих ознак та опанування навичками стилізації згідно з упорядкованими ознаками стилю кожного визначеного періоду дає сучасним графічним дизайнерам змогу розробляти варіативні візуальні системи брендів.