Показники ефективності управління процесом виробництва електронних апаратів - Смолій, Вікторія Миколаївна (Adaptivni sistemi avtomatičnogo upravlinnâ (Online), 2014)
Методом аналізу ієрархій вперше запропонована модель економічних і управлінських показників вигід і витрат управління виробництвом електронних апаратів, яка дозволяє досліджувати ефективність управління процесом виробництва електронних апаратів різного призначення. Розроблена структура системи автоматизованого управління виробництвом електронного апарату, яка включає особу, що приймає рішення і систему підтримки прийняття рішення, що відстежують параметри і компонування блоків електронних апаратів і властивості технологічного процесу, порівнюючи ці параметри з допустимими значеннями і що перетворюють(видаючи рекомендації) з метою досягнення оптимальних їх поєднань на підставі методів теорії штучного інтелекту. Сформована концептуальна модель предметної області, яка сполучає процес автоматизованого управління технологічним процесом виробництва електронного апарату з представленням електронного апарату і його складових, що дозволяє сформувати інструментарій керуючих дій на параметри і компонування електронного апарату і відстежити їх взаємозв'язок з властивостями технологічного процесу виробництва. Запропонована нова концепція управління конструкторською підготовкою виробництва електронних апаратів, яка спирається на єдиний інформаційний простір компоновки електронного апарату, оперативного управління конструкторською підготовкою виробництва і системи управління ресурсами підприємства та дозволяє підвищити ефективність управління конструкторською підготовкою виробництва електронних апаратів.