Домашній фізичний експеримент і можливості його проведення в сучасних умовах - Моклюк, Микола; Сільвейстр, Анатолій; Моклюк, Ольга (Математика, інформатика, фізика: наука та освіта, 2024)
The article is devoted to the study of the organization of home physical experiments in modern conditions. The main attention is paid to the availability of materials and equipment, as well as the use of modern digital technologies for their organization and implementation.The types of experiments that can be performed at home with minimal costs and without the need for specialized laboratory equipment are analyzed. This enables students not only to carry out simple research, but also to develop thinking, scientific research skills, formulating hypotheses, making observations and analyzing results.The article also discusses the role of home physical experiments in the context of modern educational technologies. The use of virtual laboratories, mobile applications and an online platform gives students the opportunity to interact with educational material in an interactive form, which significantly increases their level of interest and motivation to study. The authors emphasize that such technologies can become an effective addition to traditional methods of teaching physics, after which they can allow students to independently plan and conduct experiments.The article provides examples of experiments that can be easily organized at home.The authors emphasize the importance of interactive interaction between teachers and students during the preparation and conduct of experiments, which contributes to the formation of an active position of students in the educational process. It is also emphasized that such experiments allow students not only to consolidate knowledge, but also to develop the skills of critical thinking, analysis and synthesis of information.It was found that home physical experiments are an industrial tool of the modern educational process. They provide not only the opportunity to consolidate theoretical knowledge in practice, but also contribute to the development of students' scientific outlook, independence and responsibility for the results of their activities. Modern technologies and resources make these experiments accessible and interesting, even at home. Стаття присвячена дослідженню організації домашніх фізичних експериментів у сучасних умовах. Основна увага приділяється доступності матеріалів та обладнання, а також використанню сучасних цифрових технологій для їх організації та проведення. Проаналізовано різновиди експериментів, які можуть бути виконані в домашніх умовах з мінімальними витратами та без необхідності спеціалізованого лабораторного обладнання. Це дає можливість учням не лише виконувати прості дослідження, але й розвивати мислення, навички наукового дослідження, формулювання гіпотез, проведення спостережень та аналізу результатів.Також у статті йдеться про роль домашніх фізичних експериментів у контексті сучасних освітніх технологій. Використання віртуальних лабораторій, мобільних додатків та онлайн-платформи надає можливість учням взаємодіяти з навчальним матеріалом в інтерактивному вигляді, що значно підвищує рівень їх цікавості та мотивації до навчання. Автори підкреслюють, що такі технології можуть стати ефективним доповненням до традиційних методів навчання фізики, після чого вони можуть учням самостійно планувати та проводити експерименти.У статті наведено приклади експериментів, які можуть бути легко організовані в домашніх умовах. Автори наголошують на важливості інтерактивної взаємодії між учителями та учнями під час підготовки та проведення дослідів, що сприяє формуванню активної позиції учнів у навчальному процесі. Також підкреслюється, що такі експерименти дозволяють учням не тільки закріплювати знання, але й розвивати навички критичного мислення, аналізу та синтезу інформації.З’ясовано, що домашні фізичні експерименти є промисловим інструментом сучасного освітнього процесу. Вони забезпечують не тільки можливість закріплення теоретичних знань на практиці, але й сприяють розвитку в учнівського наукового світогляду, самостійності та відповідальності за результати своєї діяльності. Сучасні технології та ресурси роблять ці експерименти доступними та цікавими, навіть у домашніх умовах.