МОДЕЛЬ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ СТАНУ ҐРУНТІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА - Молодецька, К. В.; Нетребко, Р. В. (Automatizácia tehnologičeskih i biznes-processov, 2015)
Відсутність ефективних систем автоматизації процесів оперативного моніторингу стану ґрунтів є основною причиною зниження якості прогнозу і врожайності, ускладнення процесів розробки агротехнічних планів для конкретного поля або ділянки та зростання витрат й зниження загальної ефективності роботи сільськогосподарського підприємства. У статті проведено функціональний аналіз предметної області досліджень і побудовано структурну схему автоматизованої системи моніторингу стану ґрунтів, яка включає модуль прийняття технологічних рішень щодо зрошення. Встановлено, що задача прийняття рішення щодо зрошування ґрунту є слабоформалізованою задачею в умовах невизначеності або ризику.Розроблено модель прийняття рішень на базі апарату нечіткої логіки, що підвищить обґрунтованість і оперативність функціонування зрошувальної системи.