Вивчення доцільності використання смарт та хмарних технологій у навчально-тренувальній діяльності юних футболістів - Paliukh, Mykhailo; Romaniuk, Viktor (Fìzične vihovannâ, sport ì kulʹtura zdorov'â u sučasnomu suspìlʹstvì (Online), 2022)
Актуальність. Аналіз літератури засвідчує наявність проблеми із розробки та впровадження смарт та хмарних технологій в навчально-тренувальний процес юних футболістів. Для визначення основних напрямків та форм їх впровадження необхідне вивчення думок фахівців та спортсменів. Мета роботи. Визначити доцільність та напрямки використання смарт та хмарних технологій у навчально-тренувальній діяльності юних футболістів. Матеріал і методи. Аналіз фахової науково-методичної літератури, анонімне опитування за допомогою Google Forms. Результати роботи. Виявлено три основних напрямки використання смарт-технологій у спортивній діяльності. Перший – дослідження функціональних можливостей спортсменів. Другий – оптимізація процесу суддівства спортивних змагань. До третього напрямку відносяться засоби матеріально-технічного забезпечення навчально-тренувального процесу. Визначено, що майже 100 % респондентів користуються смарт технологіями у повсякденному житті. У своїй професійній діяльності розумні технології готові використову- вати близько 80 % опитаних. Водночас тільки 5 % знають про наявність конкретних розробок. Такі результати вказують на недостатню проінформованість фахівців щодо переваг та можливостей використання «розумних» технологій в навчально-тренувальному процесі юних футболістів з одного боку, та відсутність загальнодо- ступних розробок з іншого. Переважна більшість респондентів вказує на доцільність створення спеціальних сайтів та хмарних баз даних. Більшість відзначає корисність онлайн-оцінювання, прогнозування і моделювання підготовленості футболістів. Серед найбільш важливих для футболістів рухових якостей опитувані відзначають швидкість, швидкісно-силові та вибухову силу. Висновки. Отже, дослідження показують, що на сьогодні перспективним є створення спеціальних веб-сайтів для навчально-тренувальної діяльності, розроблення смарт- технологій для онлайн-оцінювання, прогнозування та моделювання підготовленості футболістів, формування загальнодоступної бази даних на основі хмарних технологій.