Kontzientzia metalinguistikoa eta eleaniztasuna: berrikusketa bibliografiko bat - Gaspar, Artzai (Fontes linguae vasconum, 2024)
Ikerketak kontzientzia metalinguistikoari buruzko errebisio bibliografiko bat eskaintzen du. Metahizkuntzaren eta kontzientziaren definizioetatik abiatuz, kontzientzia metalinguistikoa definitzen da eta bere azpi-kontzientziak teorizatzen dira: fonologikoa, ortografikoa, morfologikoa, pragmatikoa eta semantikoa. Era berean, kontzientziak irakurmenaren garapenarekin daukan erlazioa aztertzen da, baita eleaniztasunarekin eta transferentzia inter-linguistikoekin dauzkan harremanak ere. Horretarako, 43 ikerlanetako zehaztapenak analizatzen eta eztabaidatzen dira. Amaieran, oinarri teorikoak laburbiltzen eta eztabaidatzen dira fokoa hizkuntzaren didaktikan eta irakasleengan jarriz.