Uxue Apaolazaren «Manoletinak» (Bihurguneko nasa) ipuineko ekfrasiez: irakurketa proposamen bat - Iruretagoiena Goikoetxea, Leire (Fontes linguae vasconum, 2024)
Aurrekariek diotenez, Uxue Apaolazak esangarria (ez) denaren ertzak azpimarratu ohi ditu. Ekfrasiaren gaineko azken ikerketen arabera, begiradaren gramatika eta etika da ekfrasia, eta beraz, ikus (ezin) litekeenaren isla. Hipotesi horri tiraka, Uxue Apaolazaren «Manoletinak» (Bihurguneko nasa, 2021, Euskadi Saria) ipuina aztertuko da, hain zuzen ere, bertan aipatzen den Maia Plisetskaiaren koadroa jomugatzat hartuta. Litekeena da Plisetskaiaren irudiaren ekfrasiak lirudiketenak baino esanguratsuagoak izatea eta horiek aztertuz ipuinaren muinari dagozkion irakurketak azaleratzea. Horretarako, ekfrasiaren ikerketetara ez ezik, genero ikasketetara eta harreraren teoriara ere joko da.