Aurizko aldaeraren inguruan (Aurizko eta Orreagako euskararen lagin batzuk) - Artola Kortajarena, Koldo (Fontes linguae vasconum, 2015)
Ohiko bideari jarraikiz, saio hau Louis-Lucien Bonaparte euskalariak utzi zigun mapa miresgarria gogoan prestatu dugu oraingoa ere. Aldaera hau osatzen duten (edo, haren ustez bederen, osatzen zuten) bi herriotan bildu lagin batzuk dira, beraz, lerro hauetara ekarri ditugunak. Saioan zehar garbi geratzen da gu ezagutzera iritsi garen euskarak, adin handiko lagun gutxi batzuek mintzatua soilik gainera, dela Aezkoakoaren dela Luzaidekoaren eragina duela (zehaztasunetan sakondu ez badugu ere) eta, hortaz, aski nahasia suertatu dela. Lan honen sarreraren bukaera aldean aritu gara honetaz berriemaile batzuen gurasoen nongotasuna aipatzean, nahiz Aurizko Irigarai abizeneko familia baten baitan, neurri handi batean, bertako euskara bere hartan mantendu zen.