СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ У СФЕРІ НАДАННЯ ЛОГІСТИЧНИХ ПОСЛУГ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Главатчук, Анатолій (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
Дослідження присвячено стратегічному управлінню конкурентоспроможністю підприємств у сфері надання логістичних послуг в умовах цифрової трансформації. У сучасних умовах глобалізації та постійного технологічного прогресу підприємства змушені адаптувати свої бізнес-процеси для підтримки високого рівня конкурентоспроможності. Цифрова трансформація, яка включає інтеграцію новітніх інформаційних технологій, автоматизацію процесів та використання великих даних, стає ключовим чинником успіху для підприємств логістичного сектору. У роботі проаналізовано поточний стан та тенденції розвитку логістичних послуг, вплив цифрових технологій на ефективність операцій та конкурентоспроможність підприємств. Автори досліджують впровадження новітніх технологій, таких як штучний інтелект, блокчейн, Інтернет речей та їх роль у покращенні управлінських процесів та оптимізації ланцюгів постачання. Метою дослідження є розробка стратегічних підходів до управління конкурентоспроможністю підприємств у сфері логістичних послуг. Визначено ключові фактори успіху, зокрема важливість інтеграції цифрових технологій у бізнес-процеси, підвищення кваліфікації персоналу та розвиток інноваційної культури в компаніях. Методологія дослідження включає системний аналіз, порівняльний аналіз та емпіричні дослідження на основі даних реальних підприємств. Основні результати показують, що успішні підприємства активно використовують цифрові інновації для підвищення своєї конкурентоспроможності. Вони впроваджують автоматизовані системи управління, використовують великі дані для прогнозування попиту та оптимізації запасів, а також застосовують штучний інтелект для покращення логістичних процесів. Важливим аспектом дослідження є визначення бар’єрів на шляху до цифрової трансформації. Серед них – високі витрати на впровадження новітніх технологій, опір змін серед персоналу та відсутність необхідних компетенцій у працівників. Для подолання цих бар’єрів запропоновано комплексні стратегії, що включають навчання та перекваліфікацію персоналу, залучення зовнішніх експертів та партнерів, а також розробку гнучких бізнес-моделей, що дозволяють швидко адаптуватися до змін на ринку. У роботі також розглянуто питання сталого розвитку в контексті цифрової трансформації логістичних послуг. Використання екологічно чистих технологій та оптимізація логістичних процесів з метою зменшення вуглецевого сліду є важливими аспектами сучасного стратегічного управління.