ПІДГОТОВКА ДО ПРОЄКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК ЗАСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ - ТОРІЧНИЙ, Олександр (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2022)
У статті розкривається сутність змістового аспекту процесу формування професійної готовності майбутніх офіцерів-прикордонників засобами проєктної діяльності. Розглянуто систему формування готовності майбутніх офіцерів-прикордонників до проєктної діяльності та її роль у вирішенні проблеми підвищення якості підготовки спеціалістів. Обґрунтовано необхідність інновацій у проєктній підготовці майбутніх офіцерів-прикордонників. Визначено дидактичні умови її реалізації. Розглянуто технологію організації навчально-пізнавальної діяльності курсантів, що забезпечує ефективне освоєння сучасної методології, організаційних форм та засобів проєктування. Проаналізовано можливості нових інформаційних технологій для активізації навчально-пізнавальної діяльності курсантів. Наведено результати комплексних педагогічних досліджень щодо сформованості рівня готовності майбутніх офіцерів-прикордонників до проєктної діяльності. У статті систематизовано та проаналізовано інтеграційні та озвиваючі ресурси сучасних педагогічних технологій, а саме засобами проєктної діяльності, у процесі підготовки курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України до вирішення науково-прикладних та педагогічних завдань, реалізація яких здатна підвищити якість професійної підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників. Відображено системний підхід до педагогіко-технологічного забезпечення професійно орієнтованого освітнього процесу. Визначено технології навчання та організації відповідних видів діяльності, значення ресурсів сучасних педагогічних технологій у формуванні основних компонентів готовності курсантів до професійної діяльності.