РОЛЬ ДОДАТКОВИХ ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТІЙКОСТІ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ В КОНТЕКСТІ ПІСЛЯВОЄННОЇ РЕКОНСТРУКЦІЇ - Матвійчук, Діана (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
Війна в Україні спричинила значні руйнування інфраструктури, житлового фонду та економіки. Відновлення та реконструкція країни потребуватиме значних фінансових ресурсів. У цій ситуації використання додаткових джерел фінансування, окрім традиційних трансфертів з державного бюджету, стає критично важливим. Дослідження зосереджується на важливості використання додаткових джерел фінансування для забезпечення потреб місцевих та публічних органів під час реконструкції після війни. В контексті реформи децентралізації та розширення фінансових можливостей місцевих громад в Україні виникають проблеми соціально-економічного розвитку територій, особливо в контексті недостатнього розвитку інституту позичкового фінансування. Основні джерела місцевого фінансування, такі як місцеві позики та випуск місцевих облігацій, регулюються відповідно до Бюджетного кодексу України та відповідною постановою. Це створює певні обмеження та регуляції щодо залучення фінансових ресурсів на місцевому рівні. Дослідження також показує, що місцеві бюджети в Україні, хоча і мають тенденцію до зростання місцевого боргу, залежать переважно від офіційних трансфертів з державного рівня. Однак, необхідність розвитку місцевих фінансів та ефективного управління ними стає важливою для забезпечення сталого розвитку місцевих громад у післявоєнний період. Аналіз показує, що місцеві органи влади в Україні мають обмежені можливості щодо запозичення фінансових ресурсів, що ускладнює їхню здатність забезпечити необхідність інфраструктурного та соціального розвитку. Розвиток ринку місцевих запозичень та розширення повноважень місцевих органів влади можуть бути ключовими стратегічними кроками для подолання цих викликів та забезпечення сталого розвитку місцевих громад.