МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ ВВНЗ - ТОРІЧНИЙ, Олександр (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2025)
У статті розкривається сутність запропонованої моделі формування управлінської відповідальності майбутнього офіцера в інформаційному освітньому середовищі вищого військового навчального закладу. Ця модель дозволяє підвищити рівень сформованості управлінської відповідальності здобувачів вищої освіти вищого військового навчального закладу від простого, часткового розуміння ними поняття професійної відповідальності на початковому етапі вивчення управлінських дисциплін до повного усвідомлення та застосування майбутніми офіцерами управлінської відповідальності у своїй професійній діяльності. Виділено компоненти, що є основними складовими структури управлінської відповідальності майбутнього офіцера: мотиваційний, когнітивний, вольовий та емоційний. Розглянуті деякі підходи, що використовуються для дослідження сформованості управлінської відповідальності майбутнього офіцера у межах інформаційного освітнього середовища вищого військового навчального закладу. Під формуванням управлінської відповідальності майбутнього офіцера розуміємо комплексну діяльність, що спрямована на усвідомлене прийняття майбутнім офіцером професійно значущих норм поведінки, що дозволяє йому надалі чітко формулювати та виконувати накази, прогнозувати наслідки реалізації цих наказів, виробляти варіанти коригування різних ситуації, а також контролювати та аналізувати результати своєї професійної діяльності та діяльності підлеглих. Запропоновано критерії визначення рівня управлінської відповідальності та охарактеризовано рівні оцінки сформованості управлінської відповідальності. Узагальнений аналіз наукової літератури дав змогу змоделювати технологію формування управлінської відповідальності майбутніх офіцерів в інформаційному освітньому середовищі вищих військових навчальних закладів різних силових структур сектору безпеки і оборони України. Ураховуючи специфіку майбутньої діяльності згаданих фахівців, зміст їх професійної підготовки, а також світові та внутрішньополітичні й економічні тенденції розвитку суспільства, виокремлено складові цієї моделі. The article reveals the essence of the proposed model of the formation of managerial responsibility of a future officer in the information educational environment of a higher military educational institution. This model allows to increase the level of formation of managerial responsibility of higher education students of a higher military educational institution from a simple, partial understanding of the concept of professional responsibility at the initial stage of studying management disciplines to the full awareness and application of managerial responsibility by future officers in their professional activities. The components that are the main components of the structure of managerial responsibility of a future officer are highlighted: motivational, cognitive, volitional and emotional. Some approaches used in the study of the formation of managerial responsibility of a future officer within the information educational environment of a higher military educational institution are considered. The formation of managerial responsibility of a future officer is understood as a complex activity aimed at the conscious adoption by a future officer of professionally significant norms of behavior, which allows him to further clearly formulate and execute orders, predict the consequences of implementing these orders, develop options for correcting various situations, as well as monitor and analyze the results of his professional activity and the activities of his subordinates. Criteria for determining the level of managerial responsibility are proposed, and the levels of assessment of the formation of managerial responsibility are characterized. A generalized analysis of scientific literature made it possible to model the technology of forming managerial responsibility of future officers in the information educational environment of higher military educational institutions of various law enforcement agencies of the security and defense sector of Ukraine. Taking into account the specifics of the future activities of the mentioned specialists, the content of their professional training, as well as world and domestic political and economic trends in the development of society, we have identified the components of this model.