МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА - Азаренкова, Галина; Алєксєєв, Ігор; Гурковський, Мар'ян; Орєхова, Катерина; Головко, Олена; Курило, Оксана (Fìnansovo-kreditna dìâlʹnìstʹ: problemi teorìì̈ ta praktiki (Online), 2022)
У сучасних умовах господарювання обмежене бюджетне фінансування, недостатність розвитку інфраструктури, необхідність розвитку імпортної заміни змусили державу розвивати та покращувати нові форми взаємодії з приватними інвесторами. Одним із ефективних способів взаємодії з приватним бізнесом у реалізації різних проєктів є державно-приватне партнерство.У статті досліджено елементи механізму державно-приватного партнерства; з’ясовано умови, що утворюють оптимальне середовище для реалізації проєктів механізму державно-приватного партнерства в Україні; розглянуто основні проблеми, пов’язані з ефективним упровадженням державно-приватного партнерства в практиці управління державним майном та визначені можливі напрямки їхнього рішення.Основними компонентами механізму державно-приватного партнерства є: взаємодія, договірна робота, пріоритети проєкту, розподіл ризиків, участь у фінансуванні, розподіл відповідальності, суб’єкт експлуатації фонду.Принципами державної участі в проєктах державно-приватного партнерства повинні бути такі фундаментальні установки: участь та інтерес; дотримання інтересів сторін; прозорість проєкту державно-приватного партнерства, підзвітності та відповідальності за ухвалення  рішень; справедливість та дотримання правил при розподілі відповідальності між учасниками проєкту; стабільність взаємодії та координація зусиль між державними установами та приватними інвесторами; ефективність та результативність.Основними умовами для успішної підготовки та реалізації різних форм державно-приватного партнерства, що сприяють підвищенню їхньої ефективності, сприйняттю суспільством, є: розробка реальних проєктів; урахування вимог населення та працівників підприємств; інформаційна підтримка в засобах масової інформації соціально значущих проєктів; створення ефективних органів громадянського моніторингу для реалізації великих проєктів; підготовка  персоналу для успішного виконання проєктів державно-приватного партнерства; якісна методична підтримка процедур управління проєктами шляхом формування загальнодоступної національної бази даних проєкту.В Україні приклади успішного впровадження основних державно-приватних проєктів партнерства відсутні. Тому особливо актуальним є розроблення механізму партнерства держави та бізнесу для здійснення транзитного потенціалу України та зростання  енергетики, житлово-комунального господарства до європейських стандартів.