НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ПРОВЕДЕННЯ ЗАГАЛЬНОЕКОЛОГІЧНОЇ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ ЗА ТЕХНОЛОГІЯМИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - МАТЕЮК, Олеся; ЄФРЕМОВА, Ольга; ДЯЧУК, Андрій; КАЗІМІРОВА, Людмила; ШЕВЧЕНКО, Сергій (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2022)
У статті обґрунтовано дидактичні можливості й висвітлено досвід використання дистанційних інформаційно-комунікативних технологій під час загальноекологічної навчальної практики у закладах вищої освіти.Аргументовано, що необхідність використання дистанційних інформаційно-комунікативних технологій під час загальноекологічної навчальної практики зумовлена особливостями здійснення практичної підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю 101 Екологія. Установлено, що такими особливостями є: необхідність роботи із компонентами довкілля, використання методів натурних спостережень, проведення екологічного моніторингу та оцінки поточного стану навколишнього середовища, а також необхідність максимальної комунікації учасників освітнього процесу в умовах віддаленості від бази практики.Розглянуто можливості поглиблення набутих знань з дисциплін загальної і професійної підготовки, які здобувачі вищої освіти вивчають протягом першого року навчання. Доведено доцільність використання сучасних інформаційно-комунікативних технологій учасниками освітнього процесу під час практики у процесі дослідження компонентів довкілля та визначення показників їх екологічного стану.Наведено приклади використання відео-, мультимедійних та онлайн-екскурсій для ознайомлення студентів з об’єктами природно-заповідного фонду України. Обґрунтовано доцільність застосування сучасних онлайн-сервісів Google Earth та Google Maps; інтернет-платформ UkrBIN; вебсайтів, відеохостінгів, такі як YouTube; спеціалізованих програмних засобів (К-MINE, ArcGIS, Mapinfo, Microstation, GISINTEGRO) та мобільних додатків (Google Об’єктив, PlantNet, iNaturalist, PictureThis, “ЕкоГід”, Flora Incognita, Seek iNaturalist, Picture Insect, PlantSnap), які забезпечують здійснення здобувачами вищої освіти дослідження компонентів довкілля в умовах віддаленості від керівника практики.