ФОРМУВАННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ КОМПЕТЕНЦІЙ У МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ- ПРИКОРДОННИКІВ НА ОСНОВІ МЕТОДУ ОПЕРАТИВНО-СЛУЖБОВИХ СИТУАЦІЙ - ТОРІЧНИЙ, Олександр (Zbirnyk naukovykh prat͡s︡ʹ Nat͡s︡ionalʹnoï akademiï Derzhavnoï prykordonnoï sluzhby Ukraïny. Serii͡a︡: pedahohichni nauky, 2023)
У статті розглянуто актуальну в педагогіці проблему пошуку ефективних механізмів розвитку управлінських компетенцій майбутніх офіцерів-прикордонників. З’ясовано, що зазначена проблема потребує додаткового вивчення та дослідження, оскільки управлінська компетентність є важливою складовою готовності офіцера-прикордонника до професійної діяльності. Зокрема, як інноваційний метод навчання, розглядається можливість використання в освітньому процесі майбутніх офіцерів-прикордонників метод оперативно-службових ситуацій, який спрямований на формування саме управлінських компетенцій у курсантів вищого військового навчального закладу ДПСУ. Даний метод всебічно охарактеризовано, виявлено його особливості та основні риси, що відрізняються від кейс-методу. Коротко описано алгоритм застосування запропонованого методу під час проведення занять з військовопрофесійних дисциплін, визначено його перспективи як дієвий механізм щодо всіх видів педагогічного контролю. Зроблено акцент на дослідницькому потенціалі, який може бути основою створення моделі процесу формування управлінських компетенцій. На підтвердження ефективності застосування методу оперативно-службових ситуацій у підготовці курсантів, подано результати педагогічного експерименту, проведеного у НАДПСУ. Надійність та точність висновків формуючого експерименту, зроблених на підставі обмеженого статистичного матеріалу, підтверджується результатами застосованих методів математичної статистики. У галузі військової освіти очевидною є необхідність пошуку, впровадження сучасних інноваційних методів навчання та педагогічних технологій, здатних підвищити ефективність розвитку у курсантів та офіцерів управлінських компетенцій, актуальних для прийняття управлінських рішень у професійній діяльності. Один з них – це метод оперативно-службових ситуацій, що має інтегративні та адаптивні можливості у формуванні управлінських компетенцій.