ІНТЕГРОВАНА ЗВІТНІСТЬ В УПРАВЛІННІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ - Задорожний, Зеновій-Михайло; Люба, Оксана; Омецінська, Ірина; Шестерняк, Марія (Fìnansovo-kreditna dìâlʹnìstʹ: problemi teorìì̈ ta praktiki (Online), 2023)
Диджиталізація соціально-економічних процесів на мікрорівні уможливила інтегровану обробку облікової інформації, завершальним етапом якої є електронне інтегроване звітування. Для одночасного інформування внутрішніх і зовнішніх стейкхолдерів про зовнішньоекономічну діяльність підприємств необхідним є вдосконалення методики формування інтегрованих звітних документів.Мета дослідження – удосконалення структури й змістового наповнення інтегрованої звітності, яка поєднує різні види звітних документів у єдиному електронному форматі в частині використання фінансових і нефінансових показників щодо зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Формування електронних інтегрованих звітних документів щодо зовнішньоекономічної діяльності передбачає: об’єднання елементів управлінської, фінансової та статистичної звітності; одночасне використання різних вимірників у фінансових та нефінансових показниках; інтегроване інформування внутрішніх і зовнішніх користувачів про міжнародні операції підприємства. Обґрунтовано можливість адаптації таксономії електронної інтегрованої звітності до інформаційних потреб стейкхолдерів та їхніх прав доступу до комерційної таємниці підприємства в контексті зовнішньоекономічної діяльності. Розроблено порядок відображення електронних інтегрованих звітних документів на іноземних мовах та з урахуванням курсів іноземних валют відповідно до інформаційних пріоритетів зарубіжних користувачів звітної інформації. Для пояснення впливу зміни валютних курсів на фінансові результати в електронній інтегрованій звітності запропоновано відображати відповідні показники, які стосуються операційної та неопераційної діяльності підприємств-суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Удосконалено методику використання графічних елементів та аналітичних таблиць в електронних інтегрованих звітних документах у контексті зовнішньоекономічної діяльності для візуальної оптимізації її використання внутрішніми та зовнішніми користувачами. Перспективи подальших досліджень полягають у використанні аналітичних методик дослідження зовнішньоекономічної діяльності підприємств для інформаційного наповнення графічних об’єктів та аналітичних таблиць електронної інтегрованої звітності.