ТЕОРЕТИКО-ІНСТИТУЦІЙНІ АСПЕКТИ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Ткачик, Федір; Сіщук, Марія (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
У статті досліджено сутнісні детермінанти фіскальної децентралізації у наукових доробках зарубіжних та українських вчених. Визначено її роль та місце у формуванні бюджетних ресурсів територіальних громад. Здійснено класифікацію та характеристику видів децентралізації. Акцентовано увагу на перевагах і недоліках фіскальної децентралізації на базі моніторингу її практичних рис в українській та європейській системі міжбюджетних відносин. Проведено аналіз показників формування місцевих бюджетів в Україні за рахунок відповідних місцевих податків і зборів. Доведено, що значну роль серед них посідає єдиний податок та податок на майно. Виявлено, що потенціал податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки реалізований не повністю, тому запропоновано розширити повноваження органів місцевого самоврядування щодо визначення бази його оподаткування на базі вартісної моделі. Аргументовано, що наявність достатніх бюджетних ресурсів у територіальних громад як суб’єктів місцевого самоврядування є свідченням того, що вони є спроможними надавати якісні послуги своїм мешканцям. Саме на цей аспект має націлюватися подальша ефективна практична реалізація фіскальної децентралізації в Україні в умовах протидії ризикам воєнного часу.