ЗАПОБІГАННЯ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - Проскура, Володимир; Лизанець, Анжела; Гонак, Василь (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
У статті визначено необхідність та важливість створення на підприємстві системи превентивного захисту і перевірки достовірності аналітичної інформації яка застосовується для його роботи. Звернуто увагу на те, що джерела інформаційного забезпечення управління підприємством можуть бути не тільки внутрішні, але і зовнішні. Наголошено на тому, що існують три групи факторів, які визначають можливість і мотивацію фальсифікації фінансової звітності, а саме: можливості, мотив, та раціоналізація - так званий «трикутник шахрайства». Наведено перелік превентивних заходів щодо запобігання фальсифікації, зокрема: комплаєнс контроль, внутрішній аудит та дотримання корпоративних етичних норм, а також відмінності між ними. Підкреслено важливість оцінки достовірності фінансової звітності як для внутрішніх, так і зовнішніх стейкхолдерів. Наведено перелік моделей, що застосовуються для визначення рівня ризику транспарентності та фальсифікації фінансової звітності, встановлено та обґрунтовано, шо найбільш вдалою серед перерахованих моделей є модель М.Д. Беніша. Розкрито суть моделі М.Д. Беніша, наведено перелік показників, що застосовуються у моделі для розрахунку інтегрального показника М-Score. Наголошено, що попри ефективність моделі М.Д. Беніша, за її допомогою можна виявити факти шахрайства лише у 76 % випадків, тому наведено показники, аналіз яких дасть додаткову інформацію про наявність маніпуляцій зі звітністю.