СМАРТ-ТРАНСФОРМАЦІЇ В РЕСУРСНО-КОМУНІКАЦІЙНІЙ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧО-ГОСПОДАРСЬКИМ КОМПЛЕКСОМ - Мельникова, Марина (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
У статті досліджено зміни в інструментах управління організаційно-економічною діяльністю виробничо-господарського комплексу в умовах використання смарт-технологій та/або переходу до смарт-виробництва. Визначено інформаційні та організаційні зміни в ресурсо-комунікаційній моделі, які дозволять забезпечити управління ресурсоємністю продукції на основі перетворення масивів даних про технологічні процеси, що генеруються смарт-обладнанням в реальному масштабі часу, в інформацію для оперативного обліку діяльності виробничо-господарського комплексу. Обґрунтовано, що в ресурсо-комунікаційній моделі управління виробничо-господарським комплексом при оцінці впливу впровадження смарт-технологій на рентабельність виробництва поряд зі зниженням ресурсоємності продукції доцільно враховувати отримання екологічних та/або соціальних ефектів.