ОРГАНІЗАЦІЯ ВНУТРІШНЬОГО КОНТРОЛЮ ЛОГІСТИЧНИХ ВИТРАТ ТОРГІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Садовська, Ірина; Нагірська, Катерина; Тлучкевич, Наталія (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
Публікація висвітлює питання організації внутрішнього контролю логістичних витрат торгівельного підприємства. Доведено актуальність дослідження контролю логістичних витрат з метою їх оптимізації. Визначено, що логістичні витрати є предметом досліджень багатьох вчених. Зокрема, в численних публікаціях висвітлюються різні аспекти управління логістичною системою, структура логістичних витрат, поведінка логістичних витрат і вплив на результативність торгівельного підприємства, класифікація та методи узагальнення інформації щодо величини логістичних витрат в розрізі центрів відповідальності, тощо. Встановлено тенденцію зростання частки логістичних витрат в загальній сукупності витрат торгівельного підприємства. Виявлено ряд факторів впливу на формування ефективної системи внутрішнього контролю логістичних витрат. Визначено, що найбільш актуальними викликами в управлінні логістичними витратами є: нестабільність ринку, що призводить до коливання попиту; зростання конкуренції; зміни в регулювання правових норм і екологічних стандартів; зміни політичної ситуації, яка впливає на торговельні обмеження, митні тарифи, оподаткування; ризики у ланцюгах постачань та непередбачувані події. Встановлено зв’язок між рівнем облікового забезпечення логістичної діяльності і рівнем організації внутрішнього контролю логістичних витрат. Запропоновано альтернативні варіанти удосконалення організації внутрішнього контролю логістичних витрат. Розглянуто потенційні можливості впровадження на торгівельних підприємствах комплаєнс-контролю. Доведено вагому ефективність безперервного моніторингу в розрізі ланок логістичного ланцюга постачання. Проведена оцінка елементів системи внутрішнього контролю торгівельного підприємства з метою виявлення ризикових і найбільш вразливих логістичних бізнес-процесів. Запропоновано шляхи покращення організації внутрішнього контролю логістичних витрат. Окреслено напрями досліджень на перспективу в частині виокремлення комплаєнс-контролю логістичної діяльності.