МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЧИСЕЛЬНІСТЮ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Стадник, Григорій; Прасол, Валентина (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2025)
У статті розглянуто методичні аспекти удосконалення управління чисельністю персоналу підприємства. Підкреслено, що продуктивність праці є одним з ключових факторів зниження собівартості продукції та підвищення конкурентоспроможності підприємства. Визначено можливі складнощі, здатні мінімізувати позитивні ефекти: втома від «нескінченних оптимізацій», негативний досвід проектів зі скорочення чисельності, втрата спеціалізованих знань і напрацювань у зв'язку зі скороченням важливих співробітників, неякісні розрахунки, залежність від служб підтримки. Класифіковано підходи до використання трудових нормативів та надано приклади їх реалізації. Проаналізовано калькулятор чисельності як методичний комплекс інструментів управління трудовим потенціалом і конкурентоспроможністю підприємства.