СИСТЕМА КОМПЛАЄНС ЯК СПОСІБ ПОДОЛАННЯ КОРУПЦІЇ - Гура, Вадим (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2023)
За результатами проведеного дослідження поглядів науковців на трактування суті поняття «комплаєнс» пропонуємо розуміти його як «відповідність діяльності підприємства та його внутрішньої політики, правил і процедур вітчизняному та міжнародному законодавству, морально-етичним нормам ведення бізнесу, контроль за усіма процесами, здійснення комплаєнс-ризик менеджменту в системі боротьби з корупцією та зміцнення економічної безпеки». У роботі визначено та описано основні складові елементи системи комплаєнс: мету комплаєнс-контролю, його завдання, принципи, функції. Охарактеризовано набір політик Комплаєнс в компанії. Встановлено напрями здійснення внутрішнього та зовнішнього комплаєнс-контролю. Результати презентованого дослідження можуть використовуватись для подальших наукових розвідок проблеми застосування комплаєнс з метою подолання корупції.