ЕВОЛЮЦІЯ КОНЦЕПЦІЇ ВІД CМАРТ-ОСВІТИ ДО СМАРТ-ЕКОНОМІКИ ТА СМАРТ-БІЗНЕСУ - Воронкова, Валентина; Нікітенко, Віталіна; Метеленко, Наталя (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2023)
Актуальність дослідження у тому, що поглиблений розвиток глобалізації сприяв трансформації та реформуванню економічної системи, що сприяло посиленню соціальної трансформації та глибоких змін у системі освіти, економіки, бізнесу. З розвитком і застосуванням цифрових технологій, таких як хмарні обчислення, штучний інтелект і блокчейн, цифрові зміни та хмарний розвиток стали світовою темою. Цифровізація як глобальна тенденція розвитку стала центром розвитку в усіх країнах. Метою дослідження є теоретичні і практичні виміри еволюції концепції від cмарт-освіти до смарт-економіки та смарт-бізнесу. Методологія дослідження – це застосування методів системного аналізу і синтезу, Agile-методології, системно-структурного та структурно-функціонального методів дозволили показати еволюцію концепції від cмарт-освіти до смарт-економіки та смарт-бізнесу, розкрити цифровізацію освіти, економіки і бізнесу, які перетворилася на нову вимогу адаптації до економічного та соціального розвитку, вирішення суперечності між соціальним розвитком і попитом і пропозицією талантів, а також підвищення соціальної продуктивності. У результаті дослідження здійснено конотацію «цифрової трансформації смарт-освіти»; з’ясовано економічні, соціальні та культурні чинники еволюції від смарт-освіти до смарт-економіки та смарт-бізнесу; сформовано модель цифрового бізнесу та умови його успішності; розроблено концепцію смарт-економіки та смарт-бізнесу у контексті нових викликів цифровізації і глобалізації Практичне значення дослідження у розробці концепції смарт-економіки зі штучним інтелектом, яка виступає чинник ефективності, сталості та гармонії, в яких домінують інновації, креативність, творчість.