ПРІОРИТЕТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МИТНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ У ПЕРІОД ВОЄННОГО ЧАСУ ТА ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Бондаренко, Євген; Угрин, Володимир; Кекіш, Ігор (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2022)
У статті досліджено актуальні аспекти забезпечення митної безпеки держави в умовах ризиків воєнного часу. Обґрунтовано теоретико-методичні засади функціонування митних інституцій у контексті удосконалення зовнішньоекономічної політики та посилення митної безпеки держави. Акцентовано увагу на нормативно-правових заходах щодо врегулювання проблемних ситуацій митного оформлення та контролю в період запровадження воєнного стану в Україні. Ідентифіковано фактори впливу на здійснення ефективної митної політики в Україні в умовах активізації євроінтеграційних процесів. Наголошено на необхідності цифровізації митного простору України задля підвищення дієвості виконання митними органами фіскальної та регулюючої функцій. Висвітлено концептуальні аспекти реформування митної справи з урахуванням сучасних умов протидії ризикам воєнного часу. Зокрема наголошено на необхідності та пріоритетності внесення адекватних змін та корегувань у державній політиці щодо формування сприятливих умов діяльності суб’єктів зовнішньоекономічних відносин. Такий контекст сприятиме стабілізації соціально-економічної сфери в державі у післявоєнний період та слугуватиме базисом у фокусі підвищення рівня митної безпеки в Україні.