БЕНЧМАРКІНГОВИЙ МЕТОД ОЦІНКИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ КОНДИТЕРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Кокарєв, Ілля (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження методики бенчмаркінгу як ефективного інструменту оцінки конкурентоспроможності кондитерських підприємств. Обґрунтовано доцільність використання бенчмаркінгу в сучасних умовах посилення конкуренції на внутрішньому та світовому ринках, а також зростання вимог споживачів до якості та асортименту солодощів. На основі опрацювання наукової літератури та практичного досвіду було розроблено систему показників конкурентоспроможності кондитерського підприємства, що охоплює операційну та стратегічну складові. Інтегральний підхід на основі індексу конкурентоспроможності дозволяє швидко оцінити загальну позицію підприємства на ринку. На прикладі конкретних кондитерських підприємств проведено порівняння зі світовим лідером галузі з метою виявлення позитивних практик та зон відставання. За результатами дослідження сформовано практичні рекомендації для керівників і фахівців кондитерських компаній, спрямовані на підвищення конкурентних позицій на ринку. Зроблено висновок, що бенчмаркінг як безперервний процес порівняння та переймання кращих практик дає змогу оперативно реагувати на динамічні зміни ринку, забезпечуючи довгострокову конкурентоспроможність підприємства.