ЕКОНОМЕТРИЧНІ МЕТОДИ ТА МОДЕЛІ В ПРИЙНЯТТІ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Бегун, Світлана; Хомюк, Наталія; Подзізей, Олег (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
У статті розглянуто принципи застосування економетричних методів і моделей для прийняття управлінських рішень в умовах цифрової трансформації економічних систем. Визначено основні переваги використання кількісних методів аналізу даних, зокрема регресійні моделі, часові ряди та аналіз випадкових процесів, для прогнозування економічних показників і оптимізації ресурсів. Доведено важливість адаптації традиційних економетричних підходів до нових умов, зумовлених стрімким розвитком цифрових технологій та великих даних. Розглянуто сучасні виклики бізнес-середовища, пов’язані з необхідністю обробки та інтерпретації великих масивів інформації, що генеруються цифровими системами, і запропоновано шляхи підвищення точності моделей завдяки застосуванню машинного навчання та штучного інтелекту. Доведено, що економетричні моделі можуть суттєво підвищити ефективність управлінських рішень у реальному часі, забезпечуючи більш точні прогнози розвитку ситуації на ринку, швидку реакцію на ринкові зміни та зниження ризиків. Визначено необхідність інтеграції економетричних інструментів в інформаційні системи для ефективної підтримки прийняття рішень у бізнесі та державному секторі.