ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ЯК ФАКТОР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ - Череп, Алла; Дашко, Ірина; Огренич, Юлія (Ekonomìka ta suspìlʹstvo, 2024)
Однією з причин нестабільності економіки країни, скорочення надходжень до державного та місцевого бюджету є незадовільний стан соціально-економічної безпеки в умовах інтеграції до ЄС. Визначено, що соціальна безпека визначає соціальний захист населення, соціальні блага, стан соціальних умов, що впливає на стан економіки. Поряд з цим, економічна безпека країни є свідченням економічного зростання, захисту інтересів на всіх рівнях, раціонального використання ресурсів, а також захисту національної економіки від факторів внутрішнього і зовнішнього середовища. З’ясовано, що забезпечення соціально-економічної безпеки на рівні держави виступає як інструмент захищеності всіх суб’єктів господарювання. В свою чергу, соціально-економічна безпека підприємств визначає стан захищеності інтересів працівників, економічної системи від загроз зовнішнього та внутрішнього середовища, що забезпечує ефективну роботу, зростання показників діяльності, фінансову стабільність та впливає на рівень прибутковості, формування податкових відрахувань, створення робочих місць, тобто впливає на економіку країни. Доведено, що в умовах змінності ринкового середовища, активізації процесів цифровізації економіки важливим питанням для підприємств є діджиталізація бізнес-процесів, що дозволяє автоматизувати роботу різних структурних підрозділів. Крім того, діджиталізація бізнес-процесів впливає як на формування конкурентних переваг, підвищення фінансових показників, інноваційний розвиток, так і на забезпечення фінансово-економічної безпеки шляхом посилення контролю за всіма напрямами роботи, впровадження програмного забезпечення, створення умов для навчання, саморозвитку, підвищення фінансової стабільності, автоматизації роботи шляхом використання сучасних технологій. Підсумовано, що підвищується рівень конкурентної боротьби на міжнародному ринку, відбувається цифрова трансформація в країнах ЄС та існує потреба у цифровізації бізнес-процесів з метою підвищення рівня соціально-економічної безпеки підприємств через впровадження сучасних технологічних рішень, що гарантуватиме покращення стану економіки країни.